
Vastuullisuus Jyväskylän Naisvoimistelijoissa
Vastuullisuustyön tavoitteena on vastuullinen urheilu ja liikunta. Jyväskylän Naisvoimistelijat sitoutuu Suomen Olympiakomitean laatimiin urheiluyhteisön eettisiin periaatteisiin. Vastuullisuustyömme tavoitteena on, että jokaisella toiminnassamme mukana olevalla on mahdollisuus toimia turvallisessa, positiivisessa ja oppimista tukevassa ympäristössä, jossa onnistutaan, menestytään ja koetaan elämyksiä yhdessä tehden.
Seurassamme ei hyväksytä minkäänlaista epäasiallista käyttäytymistä. Kaikki saavat harrastaa ja olla omia itseään, ilman pelkoa kiusaamisesta, syrjinnästä tai häirinnästä. Kaikessa toiminnassamme ja sen suunnittelussa keskiössä on lasten oikeudet.
Joukkueet listaavat vuosittain vastuullisuustekoja, joita lähtevät toteutetaan kauden aikana. Seuran hallitus huolehtii, että vastuullisuusohjelma toteutuu käytännössä sekä arvioi ja päivittää vastuullisuusohjelmaa tarvittaessa, jotta vastuullisuus toteutuu seurassa parhaalla mahdollisella tavalla. Seura on käynyt ja tulee jatkossa säännöllisin väliajoin käymään läpi turvallisen seuran tarkistuslistan.
Tähän JNV:n laaja-alaiseen vastuullisuusohjelmaan on kirjattu tavoitteet, toimenpiteet, linjaukset ja ohjeet vastuullisuuden eri osa-alueisiin liittyen. Ohjelma on saatavilla avoimesti nettisivuilla. Seuramme toimijat ovat sitoutuneet noudattamaan ohjelmaa.

Hyvä hallinto
Jyväskylän Naisvoimistelijat on mukana Olympiakomitean Tähtiseuralaatuohjelmassa ja sitoutuu Voimisteluliiton vastuullisen urheilun periaatteisiin. Vastuullisuustyötä johtaa seuran hallitus ja vastuullisuusaskeleiden toteuttamista seurataan hallituksen kokouksissa.
Seuran hallitus on perehtynyt Voimistelun eettisiin periaatteisiin ja Olympiakomitean Reilun Pelin periaatteisiin. Seuran arvot, toimintaperiaatteet ja seuratoimijoiden vastuut on kirjattu seuran toimintakäsikirjaan.
Seuran vastuullisuusasioista vastaa puheenjohtaja yhdessä toiminnanjohtajan kanssa. Kaikissa vastuullisuuteen liittyvissä asioissa voi olla yhteydessä suoraan seuran johtoon. Seuran yhteystiedot.

Turvallinen toimintaympäristö
Meillä JNV:llä varmistamme, että toimintaympäristömme on turvallinen. Pyrimme siihen, että urheilu tuottaa kaikille positiivisia kokemuksia. Seuran valmentajat ja muut toimijat tutustuvat laadukkaan lasten voimistelun materiaaliin ja huolehtivat lapsien oikeuksista. Lisäksi valmentajat ja seuratoimijat tutustuvat turvataitoihin ja valmentajan vastuu -materiaaleihin. Valmentajamme käyvät myös Vastuullinen valmentaja -verkkokoulutuksen.
Toiminnassamme lapset, nuoret ja aikuiset ovat turvassa kiusaamiselta, häirinnältä ja muulta epäasialliselta käytökseltä. Joka syksy joukkueet ja ryhmät luovat pelisäännöt valmentajan kanssa, joka vastaa pelisääntöjen toteutumisesta. Valmennusinfossamme kerromme, miten erilainen rooli- ja työnjako on tehty sekä mitä esimerkiksi vanhemman rooliin kuuluu. Kaikki seuran toimijat voimistelijoista seuran hallitukseen ovat osallisena luomassa turvallista toimintaympäristöä toimiessaan seuran arvojen mukaisesti ja sitoutumalla seuran kuin ryhmien sääntöihin. He hyväksyvät muut osallistujat ja kunnioittavat jokaisen fyysistä koskemattomuutta eivätkä hyväksy kiusaamista missään muodossa.
Mikäli toiminnassa huomataan epäkohtia, voivat voimistelijat, vanhemmat tai valmentajat toimia seuran ongelmanratkaisupolun mukaisesti, joka löytyy seuramme nettisivuilta. Seuran kilpatoiminnassa mukana olevat yli 12-vuotiaat voimistelijat tutustuvat myös Et ole yksin -palveluun ja suorittavat säännöllisesti joko Tunnetko rajasi -testin tai Häirintä urheilussa -kurssin nuorille. Lisäksi seuramme toimijat ja valmentajamme suorittavat Et ole yksin -koulutuksen, jotta voivat taata urheilijoille turvallisen toimintaympäristön.
Varmistamme, että toimintamme ja olosuhteet ovat turvallisia. JNV:ssä jokaiselta alaikäisten kanssa työskenteleviltä tarkistetaan syksyisin rikosrekisteriotteet. Pyrimme järjestämään urheilijoille parhaimmat mahdolliset olosuhteet harjoitella turvallisesti. Hallimme joustoparketit ja -kanveesi pehmentävät hyppyjen alastuloa ja luovat näin turvallisempaa harjoitteluympäristöä. Koulujen tiloissa valmentajat on ohjeistettu huolehtimaan ensiapuvälineistä ja huolehtivat siitä että harjoittelu tapahtuu turvallisesti.
Järjestämämme toiminta on terveyttä edistävää ja terveellisiin elämäntapoihin kannustavaa. Järjestämme vuosittain esimerkiksi “lihasvoimin liikkumaan” -kisan, jolla kannustamme voimistelijoita liikkumaan lihasvoimin harjoituksiin.
Kilpailuja ja tapahtumia järjestäessä seura huolehtii myös katsomon pelisääntöjen toteutumisesta ja että jokaisella tapahtumaan osallistuvalla on mahdollisuus saada myönteisiä kokemuksia urheilusta. Linkki: voimisteluliiton ohje.

Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo
Järjestämme toimintaamme niin, että kaikki kokevat itsensä tervetulleeksi mukaan toimintaamme sekä urheilun ja liikunnan pariin riippumatta taitotasosta, sukupuolesta, etnisestä taustasta, vammasta, fyysisestä olemuksesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, syntyperästä tai taloudellisesta tilanteesta huolimatta. Tarjoamme kaikille tasavertaiset mahdollisuudet osallistua toimintaamme. Torjumme syrjintää ja edistämme inklusiivista ilmapiiriä.
Huomioimme harrastusten kustannuksiin liittyviä näkökulmia tarjoamalla taloudellista tukea harrastamiseen heikossa taloudellisessa tilanteessa oleville perheille. Lisäksi järjestämme ryhmiä erityisen tuen tarpeessa oleville.
Viestiessämme ostamme rohkeasti esiin yhdenvertaisuus ja tasa-arvoasioita. Viestintämme on saavutettavaa ja lisäksi kuva- ja sanavalintamme tukevat tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.
Seuramme hallitus tutustuu yhdenvertaisuus ja tasa-arvomateriaaleihin. Edistämme yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon toteutumista päätöksenteossamme ja toiminnassamme esimerkiksi hallitustyösktentelyssä, lajitiimeissä ja työryhmissä. Toteutamme yhdenvertaisuus ja tasa-arvo-ohjelmaamme laadukkaasti sekä arvioimme ja seuraamme työn toteutumista.
Seuramme kaikki toimijat niin hallitus, valmentajat sekä ohjaajat, työntekijät, voimistelijat kuin vapaaehtoisetkin, kohtelevat kaikkia seuratoiminnassa mukana olevia yhdenvertaisesti.

Ympäristö ja ilmasto
Kestävän kehityksen teema kattaa koko seuratoiminnan. Vähentääkseen ympäristön- ja ilmaston kuormitusta:
- Seura järjestää lapsille ja nuorille lähiliikuntapalveluja ympäri kaupunkia.
- Kannustamme liikkumaan harjoituksiin jalkaisin tai pyörällä. Seura järjestää syksyisin kilometrikisan Lihasvoimin liikkumaan -viikolla jossa kannustetaan harrastajien vanhempia samalla liikkumaan.
- Seuran liikuntavälineet ovat ryhmien yhteisiä ja hallilla olevia välineitä voi lainata tarvittaessa muihin toimipisteisiin.
- Kilpailuihin ja tapahtumiin matkustetaan seuran järjestämällä yhteiskuljetuksella. Suosimme kuljetuksissa myös yhteistyötä muiden paikallisten voimisteluseurojen kanssa. Mahdollisuuksien mukaan käytetään julkisia kulkuvälineitä.
- Tavoittelemme ympäristövastuullisia tapahtumia. Paperin ja kertakäyttöastioiden määrä pyritään pitämään pienenä ja jätteitä lajitellaan.
- JNV-hallin sähkön ja ilmanvaihdon energiatehokkuuteen ja -säästöön kiinnitetään huomiota mm. sammuttamalla valot tyhjistä tiloista ja välttämällä tarpeetonta ovien avaamista. Hallin lämpötila pyritään pitämään mahdollisimman taloudellisena.
- Seuran esiintymisasuja käytetään uudelleen. Kannustetaan kilpa-asujen lainaamiseen tai vuokraamiseen mahdollisuuksien mukaan eri ryhmien ja joukkueiden kesken.
- JNV:llä on Facebookissa voimistelukirpputoriryhmä, jossa jäsenet voivat kierrättää tai myydä tarpeettomia seuratuotteita tai muita voimisteluvaatteita ja -välineitä.

Antidoping
Jyväskylän Naisvoimistelijoissa urheillaan puhtaasti käyttämättä kiellettyjä aineita ja menetelmiä. Seura on sitoutunut noudattamaan Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry:n vahvistamaa antidopingsäännöstöä, kansainvälisen lajiliiton antidopingsäännöstöä sekä kansainvälisen Olympiakomitean antidopingsäännöstöjä ja tämä kirjataan seuran sääntöihin. Seuran toimihenkilöt suorittavat Puhtaasti Paras -verkkokoulutuksen. Koulutuksen käymistä suositellaan myös kaikille yli 12 vuotiaille kansallisella tasolla kilpaileville urheilijoille. Seuran hallitus vastaa antidopingtyöstä.