1§· Yhdistyksen nimi
Yhdistyksen nimi on Jyväskylän Naisvoimistelijat ry, josta käytetään epävirallisena lyhenteenä nimeä JNV.
2§· Yhdistyksen kotipaikka
Yhdistyksen kotipaikka on Jyväskylän kaupunki.
3§· Yhdistyksen tarkoitus
Yhdistyksen tarkoituksena on ylläpitää ja kehittää voimisteluliikunnan harrastajien fyysistä kuntoa ja liikunnallisia taitoja, lisätä henkistä ja sosiaalista hyvinvointia, tukea kasvua ihmisenä sekä tarjota miellyttäviä elämyksiä ja kokemuksia.
4§· Tarkoituksen toteuttaminen
Yhdistys toteuttaa tarkoitustaan:
- järjestämällä voimistelu-, urheilu- ja muita liikuntaharjoituksia
- järjestämällä koulutustilaisuuksia
- hankkimalla tarvittavia välineitä
- järjestämällä näytöksiä, leirejä, juhlia, kilpailuja ja muuta vastaavaa toimintaa
- vaikuttamalla kotipaikkakunnallaan liikunta-, terveyskasvatus liikuntapaikkasuunnitteluun ehdotuksin ja kannanotoin.
5§· Yhdistyksen jäsenyys liitossa
Yhdistys kuuluu jäsenenä Suomen Voimisteluliitto ry:een, jota näissä säännöissä sanotaan liitoksi.
6§· Yhdistyksen jäsenyys
Yhdistyksen toimivaksi jäseneksi voi liittyä ilmoittautumalla ja maksamalla jäsenmaksun sellainen yksityinen henkilö, joka on kiinnostunut yhdistyksen toiminnasta.
Kaikki jäsenryhmät kunniapuheenjohtajia lukuun ottamatta maksavat liittymismaksun ja vuotuisen jäsenmaksun, joiden suuruudet määrätään erikseen kunkin jäsenryhmän osalta yhdistyksen kevätkokouksessa. Jäseneksi hyväksymisestä päättää hallitus. Toimivilla 15 vuotta täyttäneillä jäsenillä on äänioikeus.
Yhdistyksellä voi olla toimivien jäsenten lisäksi kannattajajäseniä, kunniajäseniä sekä kunniapuheenjohtajia. Kannattajajäseneksi hallitus voi hyväksyä yksityisen henkilön tai oikeuskelpoisen yhteisön, joka tukee seuran toimintaa suorittamalla vuotuisen tai kertaluontoisen kannattajajäsenmaksun.
Yhdistyksen kokous voi hallituksen esityksestä kutsua kunniajäseneksi henkilön, joka on merkittävästi edistänyt yhdistyksen toimintaa. Kunniajäsenen arvo on elinikäinen.
Kannattajajäsenillä ja kunniajäsenillä on läsnäolo- ja puheoikeus yhdistyksen kokouksissa, mutta ei äänioikeutta.
Yhdistys voi kutsua vuosikokouksessa tekemällään päätöksellä kunniapuheenjohtajaksi yhdistyksen puheenjohtajana ansiokkaasti toimineen henkilön. Kunniapuheenjohtajan arvo on elinikäinen. Kunniapuheenjohtajalla ei ole jäsenmaksuvelvollisuutta eikä äänioikeutta.
Hallituksen jäsenten, vakituisten ohjaajien, valmentajien ja joukkueenjohtajien tulee olla yhdistyksen jäseniä. Heidät on vapautettu jäsenmaksusta.
Aikaisempien sääntöjen nojalla saavutetut jäsenoikeudet säilyvät.
7§· Yhdistyksestä eroaminen
Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tai ilmoittamalla siitä yhdistyksen kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi.
8§· Yhdistyksestä erottaminen
Hallitus voi erottaa jäsenen, joka ei täytä hänelle kuuluvia velvollisuuksia tai toimii yhdistyksen tai liiton sääntöjen tai tarkoitusperien vastaisesti. Erotetulla on oikeus vedota yhdistyksen seuraavaan kokoukseen lähettämällä valituskirjelmä yhdistyksen hallitukselle 30 päivän kuluessa erottamispäätöksen tiedoksisaannista.
9§· Yhdistyksen kokoukset
Yhdistyksellä on kaksi varsinaista kokousta: kevätkokous huhtikuussa ja syyskokous marraskuussa. Hallitus kutsuu koolle ilmoittamalla siitä vähintään 8 päivää aikaisemmin yhdistyksen verkkosivuilla ja jäsentiedotteissa jäsenille. Kokouskutsussa on huomioitava yhdistyslain 24 pykälän määräykset. Yhdistyksen ylimääräisiä kokouksia pidetään, kun hallitus katsoo sen tarpeelliseksi tai kun vähintään 1/10 yhdistyksen jäsenistä sitä kirjallisesti erityisesti ilmoitettua asiaa varten hallitukselta vaatii. Tiedotustapa ja -aika ovat samat kuin yhdistyksen varsinaisissa kokouksissa.
10§· Asioiden käsittely yhdistyksen kokouksissa
Syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
- todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
- valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjan tarkastajaa sekä kaksi ääntenlaskijaa
- esitetään yhdistyksen vuosikertomus
- esitellään edellisen vuoden tilit ja tilintarkastajan / toiminnantarkastajan niistä antama lausunto sekä vahvistetaan tilinpäätös
- päätetään vastuuvapauden myöntämisestä asianomaisille
- käsitellään muut hallituksen esittämät asiat
- käsitellään asiat, jotka yhdistyksen jäsen on jättänyt viimeistään 30 päivää ennen kokousta hallitukselle kevät- tai syyskokouksessa käsiteltäväksi, mikäli asiaa ei ole kokouskutsussa mainittu.
Kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
- todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
- valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjan tarkastajaa sekä kaksi ääntenlaskijaa
- valitaan hallituksen puheenjohtaja
- valitaan hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle
- valitaan yksi tilintarkastaja / toiminnantarkastaja ja yksi varatilintarkastaja / varatoiminnantarkastaja
- päätetään liittymis- ja jäsenmaksujen suuruudet erikseen kullekin jäsenryhmälle
- käsitellään ja hyväksytään tulevan kalenterivuoden toimintasuunnitelma talousarvioineen
- valitaan yhdistyksen edustajat liiton vuosikokouksiin.
Yhdistyksen kokouksissa asiat ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä lukuun ottamatta sääntöjen muuttamista, yhdistyksen purkamista tai yhdistyksen omaisuuden luovuttamista koskevia asioita, jolloin yhdistyksen päätökseksi tulee se mielipide, jota on kannattanut vähintään kolme neljäsosaa äänestyksessä annetuista äänistä.
Äänten mennessä tasan vaali ratkaistaan arvalla. Muissa asioissa se mielipide voittaa, johon kokouksen puheenjohtaja on yhtynyt.
Äänioikeus on jokaisella 15 vuotta täyttäneellä toimivalla jäsenellä. Muilla jäsenillä on läsnäolo- ja puheoikeus yhdistyksen kokouksissa.
11§· Yhdistyksen toiminnan johtaminen
Yhdistyksen toimintaa johtaa sen lainmukaisena hallituksena kevätkokouksen valitsema hallitus. Hallituksen muodostavat yhdeksi vuodeksi kerrallaan valittu puheenjohtaja ja kahdeksi toimintavuodeksi kerrallaan valitut vähintään kuusi (6) ja enintään kahdeksan (8) jäsentä. Hallitus valitsee keskuudestaan vuosittain varapuheenjohtajan ja sihteerin sekä nimeää muut tarvittavat vastuuhenkilöt. Hallituksen jäsenistä puolet on erovuorossa vuosittain aluksi arvan, sittemmin vuoron mukaan.
12§· Hallituksen tehtävät
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan kutsusta tarvittaessa tai jos vähintään kaksi hallituksen jäsentä vaatii kokoontumista. Jos puheenjohtaja on estynyt, kutsuu varapuheenjohtaja hallituksen koolle.
Hallitus on päätösvaltainen, kun koolla on vähintään neljä (4) jäsentä, joista yksi on puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja.
Hallituksen tehtävänä on:
– edustaa yhdistystä
– johtaa yhdistyksen toimintaa
– hoitaa yhdistyksen omaisuutta ja taloutta
– päättää toiminnanjohtajan tai muiden työntekijöiden palkkaamisesta yhdistykseen
– kutsua koolle yhdistyksen kokoukset, valmistella asiat niihin sekä täytäntöön panna kokousten päätökset
– pitää jäsenluetteloa
– hankkia ja kouluttaa ohjaajia
– tehdä kalenterivuosittain yhdistyksen tilinpäätös
– laatia ja lähettää liittoon sen vaatima vuositilasto
– päättää seuran ansiomerkkien myöntämisestä sekä tehdä esitykset muista kunnia- ja ansiomerkeistä
– suorittaa muut yhdistyslain tai sääntöjen vaatimat määräaikaiset toimenpiteet.
13§· Yhdistyksen nimen merkitseminen
Yhdistyksen nimen ovat oikeutettuja merkitsemään puheenjohtaja tai toiminnanjohtaja tai varapuheenjohtaja yhdessä sihteerin kanssa
14§· Yhdistyksen tilintarkastus / toiminnantarkastus
Yhdistyksen tilikausi on 1.8.–31.7. Hallituksen on jätettävä tilit tilintarkastajalle / toiminnantarkastajalle viimeistään kuukautta ennen yhdistyksen syysvuosikokousta. Tilintarkastajan / toiminnantarkastajan tulee palauttaa tilit tilintarkastus- / toiminnantarkastuslausuntoineen hallitukselle viimeistään 2 viikkoa ennen yhdistyksen syysvuosikokousta.
15§· Toiminnan tukeminen
Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi:
- harjoittaa julkaisutoimintaa
- järjestää leirejä, kursseja, kilpailuja ym. voimisteluun ja liikuntaan liittyviä tapahtumia
- välittää jäsenilleen liikuntaan liittyviä välineitä, asuja ja tarvikkeita
- ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja
- omistaa ja hankkia omaa toimintaansa varten kiinteää ja irtainta omaisuutta.
Kiinteistön luovuttamisesta tai kiinnittämisestä taikka yhdistyksen toiminnan kannalta huomattavan muun omaisuuden luovuttamisesta päättää yhdistyksen kokous. Kokous on kutsuttava koolle siten kuin säännöissä on määrätty. Asia on mainittava kokouskutsussa. Yhdistyksen päätökseksi tulee mielipide, jota on kannattanut vähintään 3/4 äänestyksessä annetuista äänistä.
16§· Sääntöjen muuttaminen
Näiden sääntöjen muuttamisesta päättää varsinainen kokous. Päätöksen on tullakseen hyväksytyksi, saatava 3/4 ääntenenemmistön kannatus annetuista äänistä kahdessa vähintään kuukauden väliajalla pidettävässä kokouksessa, joista toinen on varsinainen kokous. Muutos on ilmoitettava yhdistysrekisteriin merkittäväksi.
Sääntöjen muuttamisesta on ilmoitettava kokouskutsussa.
17§· Yhdistyksen purkaminen
Yhdistyksen purkamista koskeva päätös on tehtävä yhdistyksen kahdessa, vähintään kuukauden väliajalla pidetyssä kokouksessa, joista toinen on yhdistyksen varsinainen kokous. Päätöksen on tullakseen hyväksytyksi saatava molemmissa kokouksissa 3/4 ääntenenemmistön kannatus äänestyksessä annetuista äänistä.
Yhdistyksen purkamisesta on ilmoitettava kokouskutsussa.
Jos yhdistys purkautuu, luovutetaan jäljelle jäävät varat liitolle käytettäväksi tämän yhdistyksen tarkoitusperien toteuttamiseen Jyväskylässä.
18§· Yleisiä määräyksiä
Paitsi sitä, mitä nämä säännöt sisältävät, noudatetaan voimassaolevia yhdistyslain määräyksiä.