Suomen Voimisteluliitto ry:n yleisten kilpailusääntöjen perusteella jokaisella Voimisteluliiton alaisiin kilpailuihin ja Stara-tapahtumiin osallistuvalla urheilijalla on oltava voimassaoleva kilpailulupa eli lisenssi.
Lisenssien osto tapahtuu Hoika-jäsenpalvelu-ohjelmalla. Ennen lisenssin hankkimista on varmistettava esim. valmentajalta minkä lisenssin urheilija tarvitsee ja ottaako lisenssin Voimisteluliiton tarjoamalla vakuutuksella vai onko urheilijalla olemassa oma tarpeeksi kattava vakuutus. TÄRKEÄ! Kts. tarkemmat tiedot vakuutuksellisen/vakuutuksettoman lisenssin valinnasta alempaa!
Lisenssin ostamisessa on syytä olla tarkkana. Väärin maksetuista lisensseistä (esim. väärä summa tai väärä viitenumero tai ilman viitenumeroa, lisenssin korottaminen manuaalisesti) peritään 15,50 euron suuruinen toimistomaksu. Lisenssin voi myös korottaa netin kautta automaattisesti, jolloin siitä ei tule ylimääräistä maksua, https://www.voimistelu.fi/fi/Tapahtumat-ja-kilpailut/Kilpailulisenssit-ja-vakuutukset.
Lisenssin valinta
Lisenssi valitaan lajin ja sarjan mukaan.
JV A-lisenssi:
Joukkuevoimistelu, SM-sarjat
12–14-vuotiaat SM-sarja
14–16-vuotiaat SM-sarja
16–18-vuotiaat SM-sarja
Naiset yli 16-v SM-sarja
JV B-lisenssi:
Joukkuevoimistelu
10–12-vuotiaat
12–14-vuotiaat kilpasarja
14–16-vuotiaat kilpasarja
16–20-vuotiaat kilpasarja
naiset yli 16-v kilpasarja
Stara-lisenssi: oikeuttaa osallistumaan Stara-tapahtumiin.
Lisenssin vakuutus
Lisenssin voi hankkia joko vakuutuksella tai ilman vakuutusta. Jumppaturva vakuutus ei kelpaa minkään lisenssin kanssa.
Kaikissa Svolin kilpailuissa ja Stara-tapahtumissa voimistelijalla tulee olla voimassa oleva vakuutus.
Voimistelija voi ottaa vakuutuksettoman lisenssin vain siinä tapauksessa, että hänellä on oma urheilutapaturmakorvaavuusehdon sisältämä vakuutus. Vanhemman/voimistelijan tulee tarkastaa tämä asia omasta vakuutusyhtiöstään ennen vakuutuksettoman lisenssin ostoa!
Maksamalla vakuutuksettoman lisenssin lisenssinhaltija vakuuttaa, että hänellä on voimassaoleva vakuutus, joka kattaa lajin kilpailu- ja harjoittelutoiminnan sekä niihin liittyvien matkojen yhteydessä sattuneet tapaturmat kotimaassa ja ulkomailla.
Lisenssin vakuutus kattaa myös harjoitukset. Mikäli voimistelija ottaa vakuutuksettoman lisenssin hän ei ole vakuutettu seuran puolesta harjoituksissa.
Lisenssin tarve tulee jo kauden alussa miettiä koko kauden osalta.Tämä erityisesti niissä tilanteissa, kun voimistelija on siirtymässä seuraavaan sarjaan vuoden vaihteessa.
Esimerkki. Viivi Voimistelijalla on oma kilpa- ja urheilutoiminnan kattava vakuutus. Viivi osallistuu syyskaudella Stara-tapahtumiin, mutta on siirtymässä 10–12-vuotiaiden sarjaan tammikuussa. Viivin äiti saa sähköpostiin automaattisesti vakuutuksellisen Stara-lisenssin, koska Viivillä on ollut kyseinen lisenssi edellisellä kaudella. Stara-lisenssissä vakuutuksen osuus on n. 3 euroa. Viivin äiti ajattelee, että sama ottaa tuo. Kevät kaudelle Viivin lisenssi tulee korottaa JVB-lisenssiin, mutta nyt äiti haluaakin vakuutuksettoman lisenssin, koska vakuutuksen osuus onkin 30 euroa. Tästä seuraa paljon paperityötä niin Pohjolan että liiton kanssa. Äidin olisi siis pitänyt ottaa alun perin joko vakuutukseton Stara-lisenssi ja korottaa se netissä maksutta vakuutuksettomaan JVB-lisenssiin tai ottaa suoraan JVB-lisenssi. JVB-lisenssi maksaa saman verran ottipa sen sitten puoleksi vuodeksi tai vuodeksi eli kustannussäästöä tästä ei tule.
Lisenssiin kuuluva vakuutus on Pohjolan Sporttiturva.
Vakuutuskausi on 1.9.201X–31.8.201X. Tämä kannattaa ottaa huomioon sillä mikäli uusilla voimistelijoilla ei ole omaa tapaturmavakuutusta niin he EIVÄT ole vakuutettuja esim. elokuun harjoituksissa.